KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ PEŁNOZIARNISTEJ PODANE Z SALSĄ WARZYWNĄ

KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ PEŁNOZIARNISTEJ PODANE Z SALSĄ WARZYWNĄ

Składniki na kluseczki:
-4 czubate łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej 
-1 i 1/2 łyżki łupiny babki jajowatej
-1 jajko
-125g twarogu (pół kostki)
-szczypta soli
-6-8 łyżek wody

Składniki na salsę:
-1/2 cukinii
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki zielonej

-1/2 cebuli czerwonej

-1/2 cebuli białej
-garść świeżej bazylii
- 1 łyżka ocet balsamiczny
-2-3 łyżki soku z limonki (lub z cytryny)
-masło klarowane (lub tłuszcz roślinny do z blanszowania )
-sól
-pieprz

KLUSECZKI:
Do miseczki wrzucam wszystkie składniki oprócz wody. Mieszam wszystko mikserem pomału dolewając wodę aż uzyskam konsytencję jak na kopytka musi być lekko lepka. Tak przygotowaną masę odkładam na około 20 min aż babka wchłonie wodę. Po tym czasie na oprószonej mąką ryżową stolnicy formuję "węże" jak na kopytka tylko dużo cieńsze o średnicy około 1,5 cm i tnę kluseczki tak samo jak robimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 min od wypłynięcia na wierzch.

SALSA WARZYWNA:
Wszystkie warzywa kroje w drobną kosteczkę i lekko blanszuję na maśle klarowanym około 5 min. Dodaję do warzyw ocet balsamiczny, sok z limonki i posiekaną bazylię. Solę i pieprzę do smaku.

#insulinoopornykucharz #insulinooporność #kluski #kluskiryżowe #kluskitwarogowe #twaróg #salsa #salsawarzywna #niskiindeksglikemiczny

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl