









Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bez czarny liofilizowany cały 50g

Opis
Skład: Bez czarny liofilizowany cały 100%
Owoce czarnego bzu zawierają między innymi pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe, kwasy owocowe, a także duże ilości witaminy C i prowitaminy A. Można w nich znaleźć też sole mineralne, takie jak glin, żelazo, potas, sód i wapń. Dzięki temu owoce czarnego bzu mają właściwości napotne, moczopędne, przeczyszczające i przeciwbólowe. Jagody czarnego bzu oczyszczają z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Szczególnie polecane są osobom chorującym na reumatyzm czy stany zapalne skóry, stany zapalne żołądka i jelit, a także w rwie kulszowej i nerwobólach.
Liofilizowane owoce bzu czarnego charakteryzują się lekko cierpkim smakiem, dlatego najlepiej je dodawać do kisielu, budyniu czy musli, zyskają one piękną fioletowo-bordową barwę i niepowtarzalny aromat. Można z nich również sporządzić pyszną rozgrzewającą herbatkę na zimowe wieczory.
Dlaczego liofilizacja jest zdrowa?
Badania donoszą, że rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są doskonale przyswajane przez organizm. Owoce, warzywa oraz przetwory nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze, i co ważne mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Ważną zaletą liofilizacji jest też to, że poddawana głębokiemu zamrożeniu żywność nie wymaga środków zapobiegających utlenianiu ani konserwantów. Mogą być one surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy je uzupełnić wodą a wtedy uzyskują całkowitą, naturalną świeżość. Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Owoce liofilizowane mogą stanowić dodatek do:
- musli śniadaniowego;
- galaretki, kisielu, budyniu;
- zupy owocowej, zupy instant;
- kompotów;
- dań owocowych jarskich;
- kuchni turystycznej;
- w przetwórstwie mleczarskim do wszelkiego rodzaju deserów, deserów ryżowych, kaszek smakowych, jogurtów, serków homogenizowanych, maślanek owocowych, serków smakowych, kefirów;
- w cukiernictwie do ciast smakowych, kremowych, pucharów lodowych, deserowych, deserów;
- kaszek owocowych dla dzieci;
- herbat owocowych, ziołowych i leczniczych;
- smalcu (gruszka i jabłko);
- produktów dietetycznych.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1304 kJ/311 kcal
- Tłuszcze 2,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
- Węglowodany 53 g
- Błonnik 33g
- Białko 3,3g
- sól 0,07g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.