









Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Jeżyna liofilizowana grys 50g

Opis
Składniki:
100% liofilizowana jeżyna grys.
Jeżyna ma wysoką zawartość witaminy C i najwięcej witaminy E z wszystkich owoców. Zawierają błonnik i witaminy B, B6 oraz prowitaminę. Jeżyny maja mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie, regulują pracę układu pokarmowego. Są jednymi z najzdrowszych owoców.
Jakie korzyści daje nam spożywanie owoców liofilizowanych jako domowa chrupiąca i słodka przekąska? - Zdrowe słodycze dla nas i naszych dzieci
Jeżyna liofilizowana zachowuje niemal w całości swój słodko-kwaskowaty smak i aromat świeżych owoców. Stanowi doskonałą, oryginalną przekąskę o każdej porze dnia, można ją również dodawać do słodkich deserów, takich jak budyń, kisiel czy musli, a także wypieków (po uprzednim namoczeniu, wtedy uzyskują swój pierwotny kształt). Herbata zaparzona z dodatkiem liofilizowanej jeżyny nabiera niezwykłego aromatu.
Dlaczego liofilizacja jest zdrowa?
Badania donoszą, że rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są doskonale przyswajane przez organizm. Owoce, warzywa oraz przetwory nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze, i co ważne mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Ważną zaletą liofilizacji jest też to, że poddawana głębokiemu zamrożeniu żywność nie wymaga środków zapobiegających utlenianiu ani konserwantów. Mogą być one surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy je uzupełnić wodą a wtedy uzyskują całkowitą, naturalną świeżość. Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Owoce liofilizowane mogą stanowić dodatek do:
- musli śniadaniowego;
- galaretki, kisielu, budyniu;
- zupy owocowej, zupy instant;
- kompotów;
- dań owocowych jarskich;
- kuchni turystycznej;
- w przetwórstwie mleczarskim do wszelkiego rodzaju deserów, deserów ryżowych, kaszek smakowych, jogurtów, serków homogenizowanych, maślanek owocowych, serków smakowych, kefirów;
- w cukiernictwie do ciast smakowych, kremowych, pucharów lodowych, deserowych, deserów;
- kaszek owocowych dla dzieci;
- herbat owocowych, ziołowych i leczniczych;
- smalcu (gruszka i jabłko);
- produktów dietetycznych.
Jeżyny a medycyna:
- Mogą zapobiec nowotworom
- Wspomagają pracę układu krążenia
- Zapobiegają chorobom oczu
- Wzmacniają kości
- Łagodzą objawy PMS i menopauzy
- Regulują poziom cukru we krwi
- Wspomagają odchudzanie
- Opóźniają proces starzenia się skóry
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1326 kJ/318 kcal
- Tłuszcze 3,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
- Węglowodany 81 g
- Białko 11 g
- sól 0,02g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.