Makaron 2x400g jasny z niskim IG 38, ŁG 9

promocja 2szt makaron.png
  • promocja
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 24,99 zł 39,80 zł 24.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: POLMAK
Kod produktu: 8C0C-6179F_20220704122911

Opis

TYLKO U INSULINOOPORNEGO KUCHARZA MA SWOJĄ PREMIERĘ

pierwszy jasny makaron na rynku, stworzony specjalnie dla diabetyków, insulinoopornych, sportowców oraz wszystkich na diecie z niskim IG!

Nie martw się o stabilność cukrów i jedz to, co lubisz.

W paczce znajdziesz makaron o niskim indeksie 38,12 oraz ładunku glikemicznym 9, mający aż 17g błonnika na 100g produktu. 

Receptura stworzona we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.

Składniki: Semolina, mąka łubinowa, błonnik owsiany, gluten witalny.

Wartość energetyczna w 100g produktu 1434kJ/341kcal;

Tłuszcz: 3,4g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9g;

Węglowodany: 49g; w tym cukry: 4,9g;

Białko: 20g;

Błonnik: 17g;

Sól: 0,05g.

Waga netto: 400g

 

CERTYFIKOWANA

WARTOŚĆ:
indeksu glikemicznego = 38
ładunku glikemicznego = 9

(wartości na podstawie badań in vivo na SGGW w Warszawie z udziałem zdrowych ochotników).

 

Węglowodany o niskim IG pozwalają zachować stabilny poziom cukru we krwi.

Żywność węglowodanowa o niskim IG pomaga poczuć się sytym przez dłuższy czas.

Węglowodany niskoglikemiczne pomagają zachować wrażliwość na insulinę.

Diety węglowodanowe niskoglikemiczne wspomagają kontrolę masy ciała.

Wysoka zawartość białka.

 

Indeks oraz ładunek glikemiczny diety wpływają na występowanie nadwagi i otyłości. Po badaniach obserwacyjnych (Hare-Brunn i wsp. 2006, Rossi i wsp. 2010) IG diety został określony jako wprost proporcjonalny do masy tkanki tłuszczowej, obwodu talii i wartości BMI, bez względu na wiek badanych i pozostałe czynniki związane z wartością odżywczą diety. 

Dieta bazująca na niskim IG wpływa także na dłuższe uczucie sytości, pojawiające się po posiłku, co badali Bornet i wsp. w 2007 roku. Mniejsza odpowiedź glikemiczna i insulinowa po spożyciu posiłku o niskim indeksie glikemicznym jest prawdopodobnie powiązana z przedłużonym w czasie uczuciem pełności i sytością, odczuwaną przez osoby stosujące dietę niskoglikemiczną.

Brand-Miller i in. (2003) odkryli, że dieta o niskim IG wpływa na obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) we krwi o 0,43 punktu procentowego w porównaniu z dietami o wysokim IG. 

Ich badania interwencyjne wskazują, że zmniejszenie wartości IG diety może poprawić metaboliczną kontrolę zarówno cukrzycy typu 1 jak i typu 2. Sześciotygodniowa dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym spowodowała znaczące obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo, zmniejszyła wydzielanie insuliny i zwiększyła wrażliwość komórek organizmu na ten hormon, może więc być skutecznym narzędziem w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.

Thomas  i wsp. 2009 również badali zależności IG w diecie (dieta siedmiotygodniowa). Obniżenie indeksu glikemicznego w diecie o 10%  odpowiadało redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej we krwi osób z cukrzycą o 7,2-8%. Zmniejszyło to tym samym o około 10% ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy. 

 


 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl